Psíky, Zaujímavosti

Čo sa sníva psom?

„Pes spí, psíky spia.“ No nie vždy je to len o spánku. Psi aj snívajú. Vedci prišli na to, že psy snívajú rovnako ako my ľudia.
Môže to byť prekvapujúce, ale aj psy prechádzajú počas spánku fázami.
Pes trávi 12% času spánku v režime REM a 23% v hlbokom spánku non-REM.

V roku 2001 výskum vykonaný na potkanoch ukázal, že mozog potkana počas spánku vykonáva rovnakú činnosť ako mozog u spiaceho človeka. Minimálne veľmi podobnú činnosť. A malo by to platiť u všetkých cicavcov. Zdá sa, že stavy REM a non-REM sú úzko späté s pamäťou a učením sa. Pes si tak kategorizuje denné aktivity, ale zároveň mu spánok pomáha pamätať si prostredie, v ktorom sa pohybuje. Mozog si vytvára prepojenia či skratky medzi zážitkami dáva si ich dokopy a vznikajú synaptické spojenia. Psy vstupujú do REM stavu zhruba po 20 minútach, pričom takýto stav trvá 2 – 3 minúty. Môžete si všimnúť, že pes nepravidelne dýcha a sťahujú sa mu svaly.

A o čom teda presne sníva?
Psy podľa vedcov najčastejšie snívajú o ľuďoch, na ktorých sú naviazané. A o „psích veciach“ ako potrava, vítanie Vás, hranie sa, behanie či naháňanie sa.

„Ľudia najčastejšie snívajú o problémoch, ktoré ich trápia, ale vo vágnej a nelogickej forme. Nemáme dôvod sa domnievať, že u psov je to inak. No vzhľadom na to, že psy sú extrémne naviazané na ľudí, je veľmi pravdepodobné, že vás miláčik sníva o vašej tvári, vašom pachu, o tom, ako vás robí šťastnými. Prípadne, môže snívať aj o niečom, čo vás trápi,“
doktor Deirdre Barrett.

-Ešte zaujímavosť na záver. Veľkosť psa ovplyvňuje aj snívanie – väčšie psy majú menej časté ale dlhšie sny. Na rozdiel od malých psov, ktoré snívajú častejšie ale kratšie.
Zdroj: http://pc.zoznam.sk/novinka/moze-pes-snivat-viete-o-com, http://www.dobrenoviny.sk/c/84445/konecne-sa-zistilo-o-com-snivaju-psi-obsah-ich-snov-vas-dojme-k-slzam