Rady a tipy

Urob zázrak!

Náš, ako aj (skoro) každý iný útulok, prosí vás dobrých ľudí každú chvíľu o pomoc. Bohužiaľ, počet zvieratiek ktoré čakajú na domov je tak obrovský, že armáda dobrovoľníkov by mala čo robiť, aby naplnili všetky ich potreby. Pri všetkom tom zhone, varení, upratovaní, behaniach k veterinárovi, atď. neostáva dostatok času na to, aby sa ľudia v azyloch či útulkoch stihli venovať naozaj každému havkáčovi zvlášť toľko koľko by chlpáč chcel. Na dvoroch či vo výbehoch sa síce pohrajú s kamarátmi či hračkami, veľa krát si vystoja aj rad na pomaznanie, ale to nie je to pravé orechové. Najmä nie pre psíky, ktoré nie sú dostatočne dominantné a nechajú sa predbehnúť ostatnými. Psíky potom chradnú na dušičke a stávajú sa nenápadnými členmi svorky niekde v úzadí. Typický prázdny a dúfajúci pohľad útulkáča, na ktorý sa len ťažko dá pozrieť. Dá sa to však zmeniť veľmi ľahko a nestojí vás to skoro nič. Dokonca sa vám vráti vaša investícia mnohonásobne. Boli by ste prekvapený, ale zvládne to naozaj každý.

Ako na to ?

Potrebujeme:
– minimálne 30 minút času
dlhé vodítko – zväčša vám ho s radosťou požičajú, u nás si môžete vybrať aké sa vám najlepšie používa
pamlsky, hračky – radi požičiame ak máme
– chlpáča – na výber je stále dosť

Postup:

Prvý a najdôležitejší krok je prísť niekam, kde sa starajú o psíky bez domova.

Existuje veľa výhovoriek prečo človek nemá čas, no tie sú len výhovorkami. Ak máte čas ísť prebehnúť svojho havkáča, tak prečo ho nevybehať u nás aj s novým kamošom? Ak máte čas stráviť hodinu pred telkou pozeraním filmu či seriálu, môžete jednu epizódu určite oželieť a zaručím vám, že zažijete určite komédiu, romantiku a akčnosť v jednom a dokonca naživo. Ak ste pracovne vyťažený, urobte si prestávku. Práca vám určite neutečie a veru, že vás na Slovensku ani nikto nepredbehne, aby ju urobil za vás. Vrátite sa k nej neskôr plný novej psychickej energie a urobíte ju možno aj lepšie. Každý ma možnosť prísť, potrebné je však naozaj chcieť.

Krok druhý – výber chlpáča.

Odporúčam buď staviť na hlas srdca alebo sa spýtať ľudí, ktorí ich poznajú na radu. Buďte pripravený, že väčšina havkáčov je nabitá energiou a veľmi dobre vedia o čo ide keď ich vyberáme a venčenie.

Krok tretí – pripneme havkáča na vodítko.

Výber vodítka je veľmi dôležitý. Krátke vodítka síce psíka udržia blízko vás no nedoprajú mu dostatok priestoru. Venčenie sa môže zmeniť na záprah a namiesto príjemných chvíľ si odnesiete preťaženú ruku či natiahnuté svaly. Väčšina psíkov má najradšej dlhé vodítka tzv. stopovačky. Ak vám však vadí večné zamotávanie sa zvoľte si flexi vôdzky. Pre psíka nemá veľký význam prechádzka, kde len ako zmysluzbavený ťahá vpred. Správne venčenie má byť o podnetoch a kontakte s človekom. Preto so psíkom komunikujte. Sem tam sa zastavte, dajte mu pamlsok, pomaznajte sa, skúste sa pohrať. Takáto prechádzka by mala trvať minimálne 30 minút. Ak len psíka vezmete von, zrobíte si dve tri kolečká a vrátite sa nie len, že bude sklamaný, ale nebude ani dostatočne unavený. Nehovoríme teraz o fyzickej, ale psychickej únave. Správne vyvenčený havko možno chvíľku postojí pri bránke, ale nebude mať problém sa vrátiť ku svorke či spokojne si ľahnúť a oddýchnuť.

Krok štvrtý – s dobrým pocitom sa tešiť kedy prídem zas

Chceli by sme sa poďakovať všetkým, ktorí naším havkáčom venujú svoj čas a spríjemňujú im čakanie na rodiny.
Prikladáme príklad Nikolky pred tým ako začala chodiť na prechádzky a potom. Pri pohľade do jej oči hádam netreba hovoriť viac.  

Unudená Nikol pred behaním:

10937644_10204738971225477_1064569715_n

Vybláznená a unavená Nikol po behaní:
10943616_10204738971185476_697590947_n

Tento článok pre vás pripravila Gabika z Malej farmy Košice.

Malá farma Košice 

Facebook fan page Malá farma – Košice: https://www.facebook.com/malafarmaKE/

Ak sa Vám článok páčil, môžete Malej Farme a jej psíkom darovať krmivo. A samozrejme zdieľajte článok, nech čo najviac ľudí vie, ako spraviť zázrak. Ďakujeme

 

About paf.sk

Pomoc pre psíky v útulkoch, ktorú zvládne každý. Do útulkov na Slovensku aj v Čechách, môžete poslať krmivo z pohodlia obývačky. www.paf.sk www.paf.cz
View all posts by paf.sk →