Rozhovory

Azyl Bronko – rozhovor

Zaujíma vás ako vznikali útulky, koľko majú psíkov, ako fungujú, či prečo majú taký názov, ako majú? Pripravili sme pre vás sériu rozhovorov, ktoré vám priblížia slovenské útulky.

Ako prvý vám prinášame rozhovor s Katkou s Azylu Bronko, ktorý je neďaleko Novej Bane. Poďme na to.

Dobrý deň Katka,

Vy už ste dlhšie zaregistrovaná na našej stránke ako Azyl Bronko. Na začiatok by ma zaujímalo čo vás priviedlo k tomu, zriadiť si doma azyl pre psíkov?

Psíkom som vždy rada pomáhala. Postupne sa ich u nás objavovalo stále viac. To prinášalo nepríjemné otázky od susedov. Napadlo nám, že ak by sme to vzali oficiálne možno by to lepšie pochopili. Tak sme založili azyl Bronko. A čuduj sa svete, pomohlo to.

Koľko psíkov sa vo Vašom azyle nachádza?

Mali sme ich 13, no bohužiaľ museli sme jednu fenku dať uspať. Vzhľadom na jej vek a zdravotné problémy to bolo podľa nás správne riešenie. Doma sa už len trápila – nevedela sa poriadne orientovať, pretože na starobu ohluchla a dokonca aj prestala vidieť. Teraz ich máme 12.

Ktovie na čo čakajú? 🙂

Okrem psíkov je na ulici aj veľa mačičiek. Mávate občas aj tie?

Objavia sa, ale nie na dlho. Väčšinou k nám prídu samé. Psíkovia v našom azyle nemajú radi mačičky a nevedeli sme ich na ne ani naučiť. Takže ich na dlho nemôžeme mať.

Mačičky prídu samé, no čo psíkovia? Akým spôsobom sa k vám psíkovia dostanú?

Niektorých sme našli vyhodených na ulici či na cintoríne. Niekoľko máme z útulku, z kastračného programu a jedneho z rómskej osady.

Podľa čoho ste si zvolili názov azylu Bronko?

Azyl sme pomenovali podľa Yorkshira, ktorého sme mali predtým. Mal Cushingov syndróm a veľmi nám chýba. Bol to rozumný havko. Máme ho na titulnej fotke FB stránky nášho azylu.

Psík Bronko

Na Slovensku je problém s množením psíkov, pričom veľa z nich skončí na ulici. Ako to vnímate vo Vašom okolí? Máte tiež problém s veľkým množstvom psíkov?

Áno, problém je to vždy, všade je veľa psíkov, aj u nás. Preto je dobré ich dať vykastrovať a zabrániť tým nechcenému množeniu.

Spomínali ste, že máte aktuálne 12 psíkov. Starať sa o väčšie množstvo psíkov býva časovo aj finančne náročné. Kto Vám pomáha s venčením a starostlivosťou o psíkov? Či to stíhate sama?

V rámci možností mi pomáha celá rodina, hlavne ocino s bratom. Najviac ale môj priateľ. No keď je v práci tak to musím zvládnuť aj sama.

A čo sa týka krmiva? Nakupujete “zo svojho”, alebo je možné Vám nejakým spôsobom pomôcť?

Krmivo kupujeme najviac zo svojich vlastných – priateľových a mojich peňazí. Niekedy nám pomôžu aj ľudia, keď ich poprosíme cez stránku paf.sk. Ak by niekto chcel pomôcť peniažkami, môže tak spraviť na číslo účtu: SK8411000000008012094717

Dary prijaté cez stránku www.paf.sk

Rozmýšľali ste nad tým, že by ste otvorili útulok a venovali a pomoci psíkov naplno?

Na to by som potrebovala miesto, ale čo nie je môže byť. 😊 Rada pomáham psíkom tak prečo nie 😊

Tak to vám držíme palce, nech Vám vyjdú všetky vaše plány. Ďakujem veľmi pekne za odpovede.

 

Azylu Bronko môžete pomôcť zakúpením krmiva, ktoré zdrama doručíme

Pozrite si čo v azyle potrebujú

About paf.sk

Pomoc pre psíky v útulkoch, ktorú zvládne každý. Do útulkov na Slovensku aj v Čechách, môžete poslať krmivo z pohodlia obývačky. www.paf.sk www.paf.cz
View all posts by paf.sk →