Choroby, Zaujímavosti

Babezióza

Babezióza je ochorenie, ktoré spôsobujú jednobunkové parazity – babésie. Tie napádajú červené krvinky (erytrocyty). Prenášateľmi sú kliešte rodu Dermacentor, Ripicephalus. Tieto kliešte sú pomerne nové na našom území. Predpokladá sa, že prenášačom môžu byť aj kliešte rodu Ixodes, ktoré sú v našich zemepisných šírkach bežné.

Babezióza - rozšírenie kliešťov, ktoré ju prenášajú
Babezióza – rozšírenie kliešťov, ktoré ju prenášajú

Babezióza – pôvodca ochorenia

Babesia canis – „veľké babézie“ sú spojené ostrým uhlom v strede erytrocytov (červených krviniek)

Babesia gibsoni  – „malé babézie“ sú spojené tupým uhlom na periférií erytrocytov (červených krviniek)

Prenos

Tranštadiálny – prenos medzi jednotlivými štádiami kliešťa. Prenos patogénov z lariev alebo nýmflariev na následné nymfálne štádiá a adulty.

Transovariálny – parazity prenikajú do vajíčok kliešťov a tak sú prenášané.

Patogenéza

K prenosu dochádza nasatím infikovanej krvi kliešťom. Babézia v nepohlavnej fáze, prechádza do tráviaceho aparátu kliešťa, kde prebieha ďalší vývoj babézie. Hemolymfou sa dostane do slinných žliaz kliešťa. Pri cicaní krvi kliešť infikuje jedinca na ktorého sa prisaje. Parazit v novom hostiteľovi (pes) napáda červené krvinky kde sa rozmnožuje a tým dochádza k rozpadu erytrocytov. Babézie majú v erytrocytoch hruškovitý tvar.

Symptómy

Inkubačná doba je 10-21 dní.
Prvým príznakom po inkubačnej dobe je vysoká horúčka až 42°C. Typickým príznakom je moč sfarbený do tmavo hneda až čierna.
Pes je apatický, odmieta potravu, celý deň prespí. Časté je aj zvracanie a hnačky. Nervové príznaky ako nekoordinované pohyby, epileptiformné záchvaty vznikajú pri upchatí ciev v mozgu zhlukmi erytrocytov.

Závažnosť prebiehu ochorenia závisí od druhu kliešťa, veku , plemena a imunitného stavu psa.
Po prekonaní ochorenia vzniká tzv. nesterilná imunita.

Diagnostika

Diagnostika sa stanoví na základe anamnestických údajov a nájdením prisatého nakazeného kliešťa.

Priamy dôkaz pôvodcu sa robí ofarbením krvných náterov zhotovených z periférnej krvi odobratej z ušnice alebo chvosta v ktorom je možné identifikovať pôvodcu ochorenia.

Diferenciálna diagnostika

V skorých štádiách ochorenia je možné si babeziózu pomýliť s celým radom horúčkovitých infekcií, ako sú napr. leptospiróza. ehrlichióza a anaplazmóza.

Navštívte čo najskôr svojho veterinárneho lekára pri každom podozrení z nejakého ochorenia!!

Babezióza pod mikroskopom
Babezióza pod mikroskopom

Terapia

Podávajú sa prípravky s nízkou hladinou tolerancie a je nebezpečenstvo komplikácii s fatálnym koncom preto je liečba výlučne v rukách veterinárneho lekára.

Po liečbe dochádza ku klinickému uzdraveniu avšak psy sa stávajú nosičmi infekcie a pri strese môže dôjsť k opätovnému vzplanutiu ochorenia.

Prevencia

Používajú sa antiparazitické prostriedky na báze amitrazu, alebo fipronilu (Frontline). Kliešte treba odstraňovať z tela psov po pobyte v prírode. Hlavne ak chodí vo vysokej tráve.
Pri pobyte v endemických oblastiach možno psy vakcinovať.

Upozornenie

Ochorenie je zoonóza. To znamená že ochorenie je prenášané aj na človeka. Boli zaznamenané aj prípady humánnej babeziózy. Neprenáša sa však psia forma, ale myšacia.

Zdroj obrázkov:
wikipedia.org
wikimedia.org

Autor: Sandra Bajusová

About Sandra Bajúsová