Psíky

Psík v zrúcanine

Nebojte sa, nič sa mu tam nestalo. To len majiteľka fotí tohto pekného psíka po rôznych zrúcaninách a starých miestach.

Neviem ako Vás, ale mňa zrúcaniny vždy fascinovali. Majú takú tajomnú atmosféru. Môžete len hádať čo sa tam voľakedy dialo, ako tam vyzeral bežný život, čo sa stalo, že teraz budovy len chátrajú.
Neďaleko od nás bolo družstvo plné života, stále sa tam niečo dialo, prasiatka mali dokonca výbeh von, neboli stále len zavreté. Družstvo zabezpečovalo obživu pre ľudí z okolia a ja som sa tam ako malý chlapec chodil pozerať ako pracujú. Dnes je tomu inak.
Naposledy som tam bol asi pred dvoma rokmi. Na miestach kde kvapky vody padajú do hrubej vrstvy prachu, ktorá zakrýva betónovú podlahu, začali rásť rôzne rastliny. V časti maštale, kde prehnité dosky a hrdzavé kovové podpery nevydržali hmotnosť strechy začali rásť kríky a stromy. Cez padnutú strechu im preniká dostatok svetla, ktorého lúče spolu s rozvíreným prachom od prievanu, vytvárajú krásne svetelné divadlo. Po zemi sú zošity popadané zo stolov, po ktorých tam dávno už nie je ani stopy. V ich okolí sa váľajú prázdne väčšie či menšie sklenené fľaše od liekov.  Oceľové rúry sú pokryté súvislou vrstvou hrdze. Staré drevené dosky a trámy už majú veľmi výraznú kresbu letokruhov a tmavú farbu. Na miestach, kde zateká voda, trámy prestávajú plniť svoju podpornú úlohu a dosky sú už dávno zhnité. Opadaná omietka odhaľuje červenú tehlu, z ktorej sú postavené obvodové múry. Toto opustené, časom a prírodou ničené dielo ľudskej ruky, spolu s tichom, ktoré prehlušuje iba šum listov, pôsobí tak trochu strašidelne. 
Keď sa však lepšie započúvate do okolia, zistíte, že tu nie ste sami. Odkedy odišiel človek, podmienky na život pre rôzne živočíchy sa tu zlepšili. Pri prechádzke po okolí natrafíte na volne sa pasúce srny, možno zbadáte líšku striehnucu na bažanty, ktoré tu našli ideálne podmienky na hniezdenie. Pod bazou nájdete veľké množstvo prázdnych slimačích ulít. Trochu to pripomína cintorín pre slimáky. Okrem šumu listov môžete počuť lietať rôzne druhy hmyzu, na ktorých sa radi pochutnajú vtáky, ktoré tu tiež majú ideálne podmienky pre život. Všetka zeleň okolo spotrebováva toľko slnečnej energie, že aj v najväčšej horúčave sa tu dá príjemne kráčať. Preto sa ani nečudujem, že sa tu zvieratám tak páči.
Na takomto mieste si uvedomíte, aká mocná je príroda. Budovy, ktoré boli stavané s účelom, že budú slúžiť a stáť takmer nekonečne dlho, dokázala behom pár rokov zmeniť na nepoznanie.
Ľutujem len jedno. Že som vtedy so sebou nemal foťák, alebo aspoň mobil. Ale podobnú atmosféru môžete nasať z nasledujúcich fotiek. Čo myslíte, ako prebiehal život na týchto miestach?

Fotky sme našli na stránke zveromil.sk

About paf.sk

Pomoc pre psíky v útulkoch, ktorú zvládne každý. Do útulkov na Slovensku aj v Čechách, môžete poslať krmivo z pohodlia obývačky. www.paf.sk www.paf.cz
View all posts by paf.sk →