Choroby, Psíky

Torzia žalúdka u psa

Torzia – pretočenie žalúdka. Je to nebezpečný až smrteľný stav. Má rýchli priebeh a pri zanedbaní môžu nastať fatálne následky. Ako pretočenie žalúdka vzniká a ako mu predísť? Čítajte ďalej.

Ako k torzií dochádza:
Nadmerný pohyb a váľanie s plným žalúdkom. Klasický prípad je, že pes sa po náhlivom zožratí väčšieho množstva potravy vyblázni v záhrade. Nastáva otočenie žalúdka okolo svojej osi, a to buď doľava alebo doprava. Uzavretý vchod do žalúdka viditeľne spôsobuje plynatosť, zaškrtenie ciev a ťah, respektíve tlak na slezinu a podžalúdkovú žľazu a vedie k rapídnemu zhoršeniu celkového zdravotného stavu psa.

válanie sa

Možná liečba torzie žalúdka:
Čím skôr veterinár vykoná chirurgický zákrok, tým je prognóza priaznivejšia. V pokročilom štádiu sa mnohým psom už pomôcť nedá. Je dôležité, aby majiteľ na prvé príznaky roztiahnutia a otočenia žalúdka včas reagoval.

Príznaky torzie žalúdka:
– zväčšenie objemu brucha
– brucho je na pohmat tvrdé
– brucho môže byť na dotyk bolestivé
– napínanie na zvracanie
– zrýchlené dýchanie
– zhrbený postoj v stoji alebo v ľahu
– ľah či sed v neobvyklých polohách
– apatia či letargia

Ako sa vyhnúť torzií:
Po nakŕmení treba psa vždy strážiť. Nedovoliť mu váľať sa, skákať a vykonávať nadmerný pohyb. Ideálne je psa pred nakŕmením vybehať  aby po jedle oddychoval a v kľude  trávil prijatú potravu.

Zdroj: http://www.psickar.sk/clanok-ochorenia-psov/torzia-zaludka,
www.hovawart.sk/pages/torzia.htm,
www.weimaraner.szm.com/page18.html