Psíky, Rady a tipy

Ako sa robia šteniatka v chovnej stanici II.

V minulej časti sme sa dozvedeli ako to funguje v chovateľskej stanici Nemeckých ovčiakov. Takže prehľad o tom čo sa deje od nakrytia až po odovzdanie šteňaťa novému majiteľovi už máme.
V tomto článku sa dozvieme ako sa vlastne pes a fena stanú chovnými, aby mohli mať „papierové šteniatka“.

Podmienky zaradenia do chovu

Na odchovanie „papierových“ šteniatok nestačí čistokrvý pes a fena s papiermi. Už narodené šteňa musí spĺňať určité podmienky aby bolo jasné, že sa v dospelosti dostane do chovu. Tí, ktorí sa do chovu dostali sa nazývajú chovní jedinci.
V prípade nemeckých ovčiakov sú to tieto podmienky:

  • a) Čistokrvnosť osvedčená preukazom o pôvode – všade spomínané „papiere“,
  • b) Musia dosiahnuť minimálnu vekovú hranicu – 24 mesiacov, u sučky je to 18 mesiacov,
  • c) Získanie stanovených ocenení po dosiahnutí veku 12 mesiacov,
  • d) Úspešné absolvovanie bonitácie, výstavy a skúšky IPO,
  • e) Splnenie špecifických podmienok chovnosti: RTG bez dysplázie bedrových a lakťových kĺbov.

Bod A a B netreba nikomu bližšie objasňovať. Bod E vysvetlím takto: chceli by ste mať psa, ktorý nebude vládať chodiť ? Ja tiež nie. Psy, ktoré trpia displáziou sú z chovu vyradené, pretože by ju po nich mohli  zdediť aj šteniatka. A to nie je žiaduce. Posledné sú C a D, tie spojíme:

Bonitácia

Alebo testovanie psov, kde bonitačný komisár posudzuje osobitne psov a sučky. Psov ako prvých. Na úvod sa kontrolujú doklady aby vytetované číslo v uchu pasovalo s číslom na papieroch, nasleduje kontrola zubov a u psov aj semenníkov. Zuby musia mať dobrý skus a žiadny nesmie chýbať. Inak by sa mohlo stať, že aj šteniatkam zuby budú chýbať.
Po tejto kontrole ide skúška povahových vlôh, bojovnosti a tvrdosti.

Skúška povahových vlôh

Táto skúška sa v predvádza počas celej bonitácie. Pes musí ukázať, že je pevného charakteru, sebavedomý, prirodzený, dobromyseľný a pevných nervov. Počas celej bonitácie musí byť pes ovládateľný, prístupný a musí si nechať skontrolovať tetovanie, zuby a psy aj semenníky.
Ak sú psy agresívni alebo naopak výrazne bojazliví sú z bonitácie vyradení s prepadnutím jedného termínu. Ale môžu prísť znova na ďalší termín. Možno mali len zlý deň. Ak sa to zopakuje 3x, pes je z chovu definitívne vyradený.
Časť tejto skúšky sa robí iba raz a to na začiatku. Jedná sa o reakciu na dva výstrely zo vzdialenosti 15-20 krokov. Pes musí spozornieť ale zostať kľudný.

Nemecké ovčiaky sú pracovné psy, ktoré sa používajú u polície a na ochranu osôb a majetku. Preto musia byť schopný útočníka zneškodniť. Či to dokáže preveria skúšky bojovnosti a tvrdosti. Prebiehajú takto:

Skúška bojovnosti

Psovod má psa na voľno, a zo vzdialenosti 10 metrov na neho zaútočí figurant, ktorý bol skrytý v úkryte. Úlohou psa je figuranta okamžite zneškodniť. Počas súboja musí pes vydržať dva údery obuškom. Pes musím následne figuranta na povel pustiť.

obrana-600

Skúška tvrdosti

Psovod so psom je od figuranta vzdialený 50 metrov. Na pokyn vybehne z úkrytu a krikom a výhražným mávaním obuškom dáva najavo, že ide zaútočiť. Úlohou psa je tento prichádzajúci útok zneškodniť. Po zneškodnení musí pes útočníka na povel pustiť.
Ak pes počas týchto dvoch skúšok útočníka nezneškodní, je z bonitácie diskvalifikovaný a nemôže byť zaradený do chovu.

Skúšky IPO

Skladá sa z troch disciplín: Poslušnosť, stopa a obrana. 
Pri poslušnosti sa hodnotí či je pes sústredený na psovoda, nesmie sa ničím rozptyľovať a má správne a rýchlo reagovať na povely psovoda.

poslusnost2-600

Keďže sa pes môže používať aj na hľadanie výbušnín, drog alebo osôb, je potrebné aby mal predpoklady na správne stopovanie pachov. To sa preverí v disciplíne stopa.
Pri obrane sa postupuje podobne ako počas bonitácie, akurát sú na psa kladené vyššie nároky a musí byť schopný útočníka sám vyhľadať, ohlásiť a zneškodniť.

stopa-600

Výstava

Poslednou podmienkou je úspešné absolvovanie výstavy.
Tam sa ohodnotí exteriér, čiže krása psa/feny. Ak pes nespĺňa určité podnimeky „krásy“ do chovu sa nedostane. Vady krásy by sa mohli preniesť na šteňatá. Pes/fena musí byť priemerného a silného vzrastu s primerane veľkou hlavou k telu. Uši postavené, strednej veľkosti. Tmavé oko. Hrudníkové končatiny musia byť zo všetkých strán viditeľne rovné. Pri pohybe sa lakte nemôžu vybočiť. 

postoj-600

Na výstave to chodí takto

Psy aj feny sú rozdelení do tried a to :
– trieda dorastu 6 – 12 mes.
– trieda mladých 12 – 18 mes.
– trieda dospievajúcich 18 – 24 mes.
– trieda dospelých nad 24 mes.

Psy sa vystavujú v kruhu a idú jednotilo za sebou podľa katalógového čísla. Rozhodca prejde postupne každého psa. U každého kontroluje zuby, tetovacie číslo a u psov semenníky. Následne sa psy predvádzajú v pohybe. Po prevedení sa psy jednotlivo predvedú pred rozhodcom, ktorý psa zhodnotí, následne sa zaradí späť na miesto. Na záver sa vyhlásia výsledky.
Z posudzovania sú vylúčení:
a) jedinci, ktorí nie sú uvedení v katalógu výstavy,
b) jedinci chorí, po úraze alebo z choroby podozriví,
c) sučky v druhej polovici gravidity alebo kojace sučky,
d) jedinci, ktorým bol vykonaný operatívny zákrok zakrývajúci niektorú vadu exteriéru.

Po úspešnom absolvovaní všetkých vyššie spomínaných skúšok môže byť jedinec zaradený do chovu. Ak si zaobstaráte šteniatka po „papierových rodičoch“ viete, že máte doma psíka, akého ste chceli, s povahovými vlastnosťami daného plemena. 

A teraz si ešte raz prečítajte článok o množiarňach. Ešte stále si chcete vyberať lacné šteniatka? 

Ak nepotrebujete psíka na prácu, šport alebo sú pre vás „papierové psy“ drahé, ešte stále máte možnosť si psíka adoptovať z útulku. Takže šup šup do najbližšieho útulku 🙂 

About paf.sk

Pomoc pre psíky v útulkoch, ktorú zvládne každý. Do útulkov na Slovensku aj v Čechách, môžete poslať krmivo z pohodlia obývačky. www.paf.sk www.paf.cz
View all posts by paf.sk →