Rady a tipy, Útulky

7 tipov ako pomôcť útulkom

V útulkoch pre psíkov býva často krát plno. S tým súvisí, že treba veľa krmiva, peniažkov, času aby sa všetko stíhalo. Do toho prídu ešte odchyty, návštevy veterinárov, hľadanie nových domov pre psíkov a zrazu je toho vyše hlavy. Ak sa rozhodnete pomôcť útulkom, budú len radi. Tu je pár tipov ako na to:

1. Adopcia

Adopcia je jedna z najlepších pomocí útulkom a je výhodná pre všetkých. Vy si nájdete nového parťáka na prechádzky, psík má konečne svoju rodinu a útulok má voľné miesto, kam môže umiestniť ďalšieho psíka, ktorý to potrebuje. A ako bonus máte dobrý pocit, že ste nepodporili nelegálne množenie psíkov v otrasných podmienkach.

Avšak predtým, ako sa rozhodnete adoptovať psíka, je vhodné si to premyslieť. Aby sa nestalo, že naň nebudete mať čas a on znova skončí v útulku alebo, v horšom prípade, na ulici. Pri adopcii psíka je potrebný aj správny výber psa. Veľmi dominantný s vami bude stále „bojovať“ o vodcovstvo a veľmi aktívny vám môže prekážať  ak ste domased. To isté platí aj opačne. Ak ste aktívny športovec a vyberite si psíka typu gaučový povalač, tak s ním asi veľmi na výletoch nepochodíte. Premyslieť si treba aj financie – ak z výplaty nemôžete dať veľkú časť na psíka, vyberajte si menšieho – ten menej zje a náklady na neho vám veľmi nezaťažia rozpočet.

2. Virtuálna adopcia

Adopcia nemusí byť pre všetkých. Napríklad, ak k niekto býva v byte a nemôže tam mať psa alebo  často cestuje a psík by nemal s kým byť. Ak aj vy patríte do podobnej skupiny, môžete zvoliť virtuálnu adopciu. Celé to spočíva v tom, že si vyberiete psíka v útulku, ktorému budete pravidelne prispievať určitú sumu. Napríklad môžete hradiť mesačné náklady na psíka. Ak si ho neskôr niekto adoptuje, môžete sa rozhodnúť prestať posielať peniaze, alebo virtuálne adoptovať ďalšieho psíka. Ideálne je ak ho aj prídete aspoň občas pozrieť. S tým súvisí aj ďalší bod:

3. Venčenie psíkov

Najmenej finančne náročná pomoc je venčenie psíkov. Stačí vám prísť, zobrať psíka a prebehnúť sa s ním. Ak vám zostane energia, šup šup von s ďalším. Pri každodenných starostiach sa pracovníkom útulku nemusí podariť ísť so psíkmi von, preto sú veľmi radi, keď im takto pomôžete. A okrem dobrej nálady si odnesiete aj lepšiu kondičku. O tom, ako správne venčiť psíkov, napísali dievčence z Malej Farmy pri Košiciach. Takže šup šup, zodvihnúť zadok a rýchlo do útulku. Ak máte deti, vezmite ich so sebou. Pobyt na čerstvom vzduchu im prospeje a zároveň ich tým vediete k pomáhaniu nie len psíkom. Ak sa bojíte, že by ste dostali psíka, ktorého nezvládnete, tak obavy nemusíte mať. Keďte útulkáčov poznajú, vyberú vám takého, ktorý vám určite neodhryzne z nosa či nohy.

Psíky z útulku
Foto: Ivana Chylková

4. Dočasná opatera

Dočasná opatera je taká polovičná adopcia. Psíka si zoberiete k sebe domov, no nie na stálo. Budete ho mať len pokým sa mu nenájde nová rodina. Dočasná opatera je úplne super, keď majú útulky zraneného psíka, šteniatka alebo psíka, ktorý je po operácii. O všetkých týchto psíkov sa treba viac starať, čo bohužiaľ, v útulku nie je vždy možné zabezpečiť. V zimných mesiacoch sa dočasnej opatere tešia hlavne krátkosrsté psíky, ktorým je vonku zima. Krmivo a veterinárnu starostlivosť v dočaskách útulky väčšinou zabezpečia.

5. Materiálna pomoc

Upratovali ste a našli ste starú deku, obliečky, tričká, uteráky? Máte nepotrebný gauč? Spýtajte sa v útulku, možno niečo z toho potrebujú. Okrem starších vecí môžete doniesť hračky, maškrty, čistiace a dezinfekčné prostriedky, vodítka, obojky… Ak neviete čo by ste mohli doniesť, spýtajte sa v útulku. A zároveň aplikujte bod 3.

6. Krmivo

Hladoši v útulkoch toho zjedia naozaj veľa. Kŕmiť toľko hladných krkov je dosť finančne náročné. Ak si vezmete, že 15kg vreco granúl stojí cca 30€, vydrží miesiac a v útulku je tak 20 psíkov, tak mesačne to je spolu 600€ len na granule. Preto sa útulky potešia, keď im prinesiete aj krmivo. Niekedy sa stáva, že sa objaví veľa šteniatok, pre ktoré nie je dostatok vhodného krmiva. Alebo zranený psík po operácii, ktorý potrebuje špeciálnu stravu. Preto sledujte stránky útulkov, prípadne sa spýtajte čo momentálne potrebujú. Ak krmivo nemôžete priniest samy, môžete to objednať cez našu stránku a my im ho zdarma doručíme. Ak neviete, čo objednať, môžete využiť aj darčekové poukazy. Útulok si potom z ponuky na eshope vyberie sám.

krmivo pre útulky
krmivo pre útulky

7. Finančná pomoc

Veterinár, búdy, nové ploty, odchyt… to všetko stojí peniaze. Preto sa útulky potešia, keď im pošlete peniažky. Stačí si vybrať komu chcete prispievať a nastaviť trvalý príkaz, alebo aspoň jednorazovú platbu. Prípadne môžete využiť spomínanú virtuálnu adopciu. Pomôcť sa dá aj 2% z dani. Formuláre nájdete na stránkach útulkov.

To by bolo zatiaľ všetko. Ak máte ďalšie tipy na pomoc útulkom, napíšte ich do komentárov. Budeme veľmi radi za ďalšie tipy.

A nezabúdajte – v útulkoch  zvyknú mať aj mačičky 😉

 

About paf.sk

Pomoc pre psíky v útulkoch, ktorú zvládne každý. Do útulkov na Slovensku aj v Čechách, môžete poslať krmivo z pohodlia obývačky. www.paf.sk www.paf.cz
View all posts by paf.sk →