Psíky, Rady a tipy

Ako sa robia šteniatka v chovnej stanici

Do dlhých mesiacoch čakania a roboty je váš dom konečne hotový. Pri ňom máte pekný veľký dvor. Úplná idylka. No niečo Vám tam chýba. A to niečo je psík. Uvažujete skade ho budete mať – útulok, známy, chovná stanica. Každé má svoje pre aj proti. A každý si vyberá podľa svojich priorít.

Často sa stretávame s názormi, že nechcem psa s PP, pretože s ním aj tak nebudem chodiť na výstavy, preteky a pod.. Lenže papiere nie sú na pretekanie ale sú zárukou toho, že máte psa, akého ste naozaj chceli. Nie len vzhľadom, ale hlavne povahovými vlastnosti. Preto Vám priblížim ako sa „robia“ šteniatka v chovnej stanici.

Poprosil som slečnu z chovnej stanice nemeckých ovčiakov Chy-Ja, aby mi priblížila ako sa u nich „robia“ šteniatka.

Výber psa a krytie

Všetko to začína tým, že príde na fenu obdobie, kedy začne hárať a treba jej nájsť krycieho psa. Ten musí spĺňať určité požiadavky majiteľa feny, aby zo spojenia boli kvalitné, zdravé, vyrovnané a pekné šteňaťa. Takže psa treba vyberať veľmi opatrne a pri výbere treba dbať na zdravé kĺby, rodovú líniu, povahu psa a celkový zdravotný stav. Aby sa nemiešala krv len z „okolia“, veľakrát sa jedná o psa zo zahraničia.

Skúsený chovateľ vie vhodného psa vybrať sám. Ak ešte nemá dostatok skúseností, pomôže mu poradca chovu. Až príde správny deň, kedy má fena plodné dni treba s ňou ísť za krycím psom. Plodné dni sa sledujú odberom krvi u veterinára a poslaním na rozbor. Ak si majiteľ aj tak nie je istý, môže prísť  ku psovi fenu prekryť. Keďže plodné dni trvajú niekoľko dní je možné, že fena zabrezne až na druhé krytie. Po nakrytí sa odosiela krycia listina do príslušnej orzanizácie.

Predpokladá sa, že fena zabrezla. Takejto fene podávajú pri kŕmení aj vitamíny navyše. Približne 2 týždne pred pôrodom sa zvyšujú kŕmne dávky. V tejto chovnej stanici to znamená, že dostáva jesť aj ráno aj večer. Keď je fena 3-4 dni pred pôrodom ide do pôrodnice.

peggy-600px

Pôrod a oficálne povinnosti

A nadišiel čas pôrodu. Ak majú doma prvorodičku, majú pre prípad komplikácii na telefóne veterinára. Skúsená fena už vie čo má robiť, takže ju stačí nechať v kľude a s miskou vody. Pôrod sa len priebežne kontroluje, či nedošlo ku komplikáciám a či sú všetky šteňatá živé. Tie, ktoré sa narodili mŕtve sa dajú preč  až neskôr, pretože matka ich olizovaním (masírovaním) môže prebrať k životu. Keď fena dokotí, môže dostať žrať. Teraz nadišiel čas zavolať poradcovi chovu, aby prišiel skontrolovať počet šteniat. Okrem počtu šteniat sa nahlasuje koľko z nich je psov, koľko súk a koľko neprežilo.

peggy-porodnica-600px

Radosti a starosti

Šteňatá rastú, postupne otvárajú oči, začínajú počuť a sú čoraz šikovnejšie. Do tretieho týždňa sa nič zaujímavé nedeje. Až tretom týždni sa šteňatá odčervia. Očkovanie prebieha v šiestom, ôsmom a desiatom týždni, závisí to od druhu vakcíny.

Od piateho týždňa fena ostáva pri šteňatách iba na noc aby postupne stratila mlieko. Ak by sa odstavili naraz, hrozí zápal a ďalšie komplikácie. Šteňatá sa už prikrmujú tuhou stravou.

Približne v šiestom týždni zavolajú poradcu chovu aby prišiel šteňatá zatetovať. Čas sa môže líšiť podľa toho, ako šteňatám rastú uši, pretože je potrebné aby sa im do nich vošli celé tetovacie kliešte. Pred tetovaním poradcovi oznámia mená šteniat v abecednom poradí. Každé dostane určené číslo, to sa potom kliešťami vytetuje do ucha.

Začiatočné písmená mena musia byť rovnaké, podľa poradia abecedy. Ak sa jedná o prvý vrh, mená začínajú na A, ak je štvrtý vrh, mená začínajú na D a tak to pokračuje do Z a potom odznova.

nom-nom-nom-600px

Od ôsmeho týždňa sú šteňatá pripravené na odber novými majiteľmi. Takže onedlho Vám môžu behať po záhrade 🙂

Na záver. Myslíte, že pri iných „čistokrvných“ psíkoch sa na toto všetko dbá? Pozrite si ako to vyzerá v množiarni a porovnajte si „úroveň šťastia“ psíkov tam a u poriadneho chovateľa. Ešte stále chcete lacné šteniatka z pivnice alebo chlievu?

Nabudúce si povieme, ako sa pes dostane do chovu – teda spĺňa kvality na to, aby po ňom mohli zostať kvalitné šteniatka.

Pár fotiek na záver:

ahoj-600px
Kukuč 🙂
cau-kamo-600px
Čaaaau
caute-600px
Čaute
da-mi-vedro-600px
Najlepšia hračka – vedro
foxa-ma-styl-600px
Pristanú mi?
ja-ta-chytim-600px
Naháňačka
jazyk-600px
😛 😛 😛
kukuc-600px
Kukuč
mumak-600px
Ty kto si?
pekna-som-600px
Och aká som pekná
vuaaa-600px
Vuaaaa 😀

 

 

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte, lajkujte komentujte 🙂 ale hlavne pomáhajte psíkom v útulkoch.

About paf.sk

Pomoc pre psíky v útulkoch, ktorú zvládne každý. Do útulkov na Slovensku aj v Čechách, môžete poslať krmivo z pohodlia obývačky. www.paf.sk www.paf.cz
View all posts by paf.sk →