Rady a tipy

Daň za psa

Daň za psa je povinný platiť každý majiteľ psíka. Platenie daní upravuje zákon č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady.

Kto je povinný platiť dane?

Každý, kto má psíka staršieho ako 6 mesiacom. Výnimku tvoria majitelia alebo držitelia psov chovaných na vedecké a výskumné účeli, psíky v útulkoch a psík so špeciálnym výcvikom, ktorého vlastní alebo používa držiteľ preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím.

daň za psa

Kto platí sa psa daň?

Daň platí majiteľ psa. Pokiaľ nie je možné vypátrať majiteľa psa, daň platí jeho držiteľ.

Od kedy do kedy musím túto daň platiť?

Za psíka musíte začať platiť daň prvým dňom kalendárneho mesiaca, nasledujúceho po mesiaci, v ktorom sa stal predmetom dane. Teda ak váš psík v auguste dosiahne vek 6 mesiacov, v septembri vám vzniká povinnosť zaň platiť dane.
Povinnosť platiť daň platí pokým ste majiteľ psíka. Teda ak z nejakých dôvodov musíte dať psíka preč, alebo vám uhynul, povinnosť platiť daň skončila.

Komu a ako mám platiť dane za psa?

Dane treba platiť obci, ktorá ju na svojom území zaviedla. Táto daň plynie do rozpočtu danej obce, na ktorej území je pes chovaný. Ako vlastník, alebo držiteľ psíka, ste povinný do 30 dní odo dňa vzniku daňovej povinnosti podať daňové priznanie na predpísanom tlačive. Rovnako tak musíte spraviť, ak sa zmení daňová povinnosť – psík umrie alebo ak kúpite ďalšieho psíka. V tomto prípade sa uvádzajú iba zmeny oproti dovtedy pridanému daňovému priznaniu.

Daň za psíka vám určí obec. Tie sa vždy vyrúbia k 1. januáru a máte povinnosti ich zaplatiť do 15 dní. V prípade, že vám daňová povinnosť začne v priebehu roka (daňového obdobia), obec vám vyrúbi iba čiastkovú daň. Teda ak v septembri podáte čiastkové daňové priznanie, tak budete platiť dať iba za obdobie do konca roka. A od januára nového roku už normálne na celý rok.

Koľko je daň za psa?

Daň za psa si určite každá obec samostatne vo všeobecných záväzných nariadeniach. Najlepšie je si ich pozrieť na stránke vašej obci.
Výška dane sa môže byť rôzna. Záleží napr. na tom, či chováte psíka v dome alebo v byte. V niektorých prípadoch môže byť rozdiel aj v závislosti od plemena.
Niektoré obce majú zasa nižšiu daň, ak si dáte psíka vykastrovať, alebo máte psíka z útulku. Napríklad v Leviciach sa snažili motivovať ľudí k adoptovaniu psíka tak, že na prvý rok odpustili platenie daní.

About paf.sk

Pomoc pre psíky v útulkoch, ktorú zvládne každý. Do útulkov na Slovensku aj v Čechách, môžete poslať krmivo z pohodlia obývačky. www.paf.sk www.paf.cz
View all posts by paf.sk →