Útulky

Malá farma Košice

Poprosili sme Gabiku zo súkromného azylu Malá Farma, aby nám čo to o nej napísala. Prišla nám takáto super odpoveď: 

Dostala som za úlohu napísať niečo o našej Malej farme. Ťažká to úloha. Čo napísať o niečom čo je pre mňa už normálnym, každodenným, samozrejmým. Farma sa u nás delí na dve časti – psíky a hospodárstvo.

Chcete si adoptovať psíka z tohto útulku?
Volajte 00421 944 173 542 alebo píšte email na: info@malafarma.sk

Psíky na Malej Farme

Psíky obývajú väčšiu časť farmy. Koľko ich máme ? Požehnane. A veruže nám Pánbožko na psíkoch žehná kvalitne :). Zväčša sa to hýbe od počtu 20 do nekonečna. Väčšina havkáčov býva spolu na dvore. Niektorí spinkajú v unimobunke, niektorí s nami v malej budovke a zopár sa rozhodlo spať vonku aj v noci. Svorka asi desiatich obludiek (ovčiaky, čuvače, atď.) býva na svojom sólo dvore, pretože im inak malí podrypovači z dvora nedajú žiť. Tráva z dvorov síce už dávno zmizla, havkáči však na nich veselo šantia naďalej. Vždy im zoženieme nejaké tie gauče na lebedenie – aj keď ich do pár týždňov rozoberú havkáči na súčiastky. Romantickým dušiam, ktoré uprednostnia spanie pod hviezdami, sa snažíme vždy zohnať poriadne búdy, keďže aj búdy nie sú u nás nesmrteľné. V unimobunke majú deti vždy dve postele, pár pelechov a nejaké klietky pre psíky po operáciach a tie, ktorým iný nedajú v noci spať alebo potrebujú kľud (maličké/ plaché/ choré). V budove, ktorá je o niečo menšia ako unimobunka, s nami bývajú najmenšie a choré psíky. Spia s nami na posteli alebo v pelieškoch. Podmienky sú to niekedy bojové. Snažíme sa ako sa dá ale bohužiaľ viac v našich silách nie je. Ku nám prichádzajú psíky, ktorým ide o život. Naším cieľom je im dať čas a šancu na ďalší život a počas toho čo najlepšie podmienky. Aby sme nezabudli máme aj zopár psíkov farmárov, ktorí sa nám strážia a starajú sa o ostatné zvieratká.

Psík na Malej Farme
Psík na Malej Farme

Čo psíky papajú? Každý deň sa havkáčom varí. Varíme im 6 kíl ryže a cestovín, k tomu zeleninu a ovocie podľa toho čo a či máme, mäsko 5 – 15 kíl podľa možností našich peňaženiek alebo toho čo nám darujú, objem dopĺňame granulkami a to nie málom (20-30 kíl). Z tohto všetkého vznikne denné menu v 100 litrovej miske. Choré psíky (ochorenie pečene, gastro, obličiek, močového ústrojenstva, šteňatá) dostavajú samozrejme špecializované krmivko.

Všetky havíky sa odčervia, zaočkujú, vykastrujú (ak to ich zdravie dovoľuje), začipujú a ponúknu na adopciu. Podmienka adopcie je mať pre psíka vhodné podmienky, podpísanie adopčnej zmluvy a uhradenie časti veterinárnych poplatkov.

Dary z paf.sk
Dary z paf.sk

Ak chcete psíkom pomôcť budeme radi ak ich vezmete na prechádzku alebo im pomôžete hľadať domov. Z materiálnej pomoci potrebujeme najviac krmivo – mäso, ryža, cestoviny, ovocie, zelenina, granule, konzervy. Tiež sa potešia haviky pelechom, dekám, perinkám, búdam, handrám, obojkom, vodítkam,… Finančne môžete prispieť priamo na stravu pre konkrétneho psíka(1 psík cca 20 eur na mesiac) alebo ľubovoľnou čiastkou na číslo účtu 5064142190/0900.

V hospodárskej časti bývajú zvyšné zvieratká – na adopciu, pre potešenie (detí aj nás), hospodárske.

Malá Farma má aj mačičky

Mačičky na adopciu majú k dispozícii dve voliery. Jednu vonkajšiu a jednu s vonkajšou aj vnútornou časťou. Niektoré mačičky behajú na voľno po farme. Počet mačičiek je vždy okolo 10. Papajú konzervy, mäsko, v čase núdze aj granulky.

Mačička na Malej Farme
Mačička na Malej Farme

Ak chcete mačičkam pomôcť budeme radi ak pomôžete hľadať domov. Z materiálnej pomoci potrebujeme najviac krmivo – mäso, konzervy. Tiež sa potešia pieskom, pelechom, dekám. Finančne môžete prispieť priamo na stravu konkrétnej mačičky (1 mačička cca 5 eur na mesiac) alebo ľubovoľnou čiastkou 5064142190/0900.

Koníky a ostatné zvieratká

V nedávnej dobe nám pribudli poníky z katastrofálnych podmienok. Poníky majú zničené kopytá, zuby, dýchací trakt. Napriek tomu sú to milujúce stvorenia, ktoré sú nekonečne vďačné. Ich radosť z paše, kvalitnej stravy a príjemných pomalých prechádzok stojí za všetku námahu a peniaze. Celý deň trávia a paši a noci sú schované v boxoch.

Koník na Malej Farme
Koník na Malej Farme

Ak chcete poníkom pomôcť budeme radi ak pomôžete so starostlivosťou, prechádzkami, hľadaním zodpovedných domovov. Z materiálnej pomoci potrebujeme najviac krmivo – kvalitné neprašné seno a podstielku – slamu. Tiež sa potešia dlhým vodítkam, dekám na zimu, lizom. Finančne môžete prispieť ľubovoľnou čiastkou na 5064142190/0900. Do desného dňa nás poníky stáli 580 eur ako prvotná investícia a 350 eur na prvotné liečebné náklady. Stravu ani nepočítame.

Zajačiky, morčiatka a iné zvieratká na adopciu mávame málokedy.

Z hospodárskych zvierat máme kozičky, vietnamské prasiatka, perličky, prepeličky, husi, kačičky, sliepky. S kozičkami aj vodnou hydinou a sliepkami chodíme v peknom počasí aj na prechádzky. Všetci majú nie len domčeky ale aj výbehy.

Kozičky na Malej Farme
Kozičky na Malej Farme

Zopár zvieratiek sme vykúpili z nevyhovujúcich podmienok a u nás už bývajú len ako miláčikovia. Vo voliere bývajú morčiatka, zajkovia, holuby aj hrdličky. Gottinberské prasiatko Piginka, ktoré už malo nejedného majiteľa, nám tiež robí už len radosť a spokojne stráži s chlpáčom Bonym hydinu :).

Okrem nákladov na zvieratka musíme každý mesiac myslieť aj na to aby sme zabezpečili vodu (60 eur), prepravu na veterinu (150 eur), dezinfekciu (40 eur), atď. .

O všetko toto zvieratstvo sa stará vždy jedna z nás. Ak sa pošťastí sme na farme aj obe. Sem tam nám príde aj niekto pomôcť Z čoho to všetko živíme ? No predsa vo voľnom čase zbehneme ešte do práce 🙂

Gabika

 

Pekný príbeh, však? Radosť čítať.

Pomôžte im nakŕmiť zvieratká, psíky sa určite potešia granuliam a ostatným zvieratkám môžete pomôcť peniažkami na účet 5064142190/0900

Text nájdete aj na ich FB stránke: https://www.facebook.com
Ďalšie informácie nájdete ich webovej stránke: http://www.malafarma.sk

Všetky použité fotky nájdete na FB stránke Malej farmy.

About paf.sk

Pomoc pre psíky v útulkoch, ktorú zvládne každý. Do útulkov na Slovensku aj v Čechách, môžete poslať krmivo z pohodlia obývačky. www.paf.sk www.paf.cz
View all posts by paf.sk →